Hvad gør man, når generationsskiftet i byggefirmaet knager?

Når man har brugt årtier på at etablere en virksomhed, kan det være svært, når pensionsalderen nærmer sig. Ikke fordi man ikke ser frem til sit otium, men fordi tanken om at overlade ens hjertebarn til nye kyndige hænder kan være enormt sårbar. Og særligt indenfor byggebranchen kan der opstå tvivlsmål i forhold til overdragelsen af byggefirmaet.

For et generationsskifte handler ikke kun om kroner, ører og bundlinje. Det handler også om arv og værdier, og om hvordan man ønsker, at virksomheden skal videreføres af nye ejere. Og som grundlægger ser man naturligvis gerne, at ens virksomheds fremtid er i gode hænder. Så man kan trække sig tilbage med ro i sjælen.

Et generationsskifte er derfor heller ikke noget, der lige foregår over én nat. Det kræver en god portion planlægning, så alle brikker i det store puslespil kan falde på plads. Vær derfor ikke bleg for at række ud og dele dine bekymringer og tanker med både de nye ejere såvel som fagfolk på området. Når man kommer rundt om alle sider af sagen, er det lettere at forholde sig til det store billede.

Måske byder ejerskiftet på en ny virksomhedsstruktur eller ejerstruktur? Uanset hvordan skiftet skal foregå, bør alle disse forhold afklares i forløbet inden overdragelsen, så der ingen løse ender er efterfølgende.

Det bli’r i familien?


Hvis du står overfor at skulle videregive din virksomhed til dine børn eller andre familiemedlemmers varetægt, er der en række faktorer, du skal være opmærksom på.

Der er nemlig en del familie- og arveretslige forhold, der skal afdækkes, når virksomheden skifter hænder til børn eller børnebørn.

Disse forhold kan du også dokumentere i et eventuelt testamente. I den forbindelse er det altid fornuftigt at søge professionel vejledning, så der ikke kommer noget i klemme i forhold til overdragelsen.

Opsøg derfor altid specialister inden for generationsskifte, når du påtænker at trække dig tilbage og overlade tøjlerne til børn eller børnebørn. De hjælper dig med en skræddersyet løsning, der passer netop til jeres forhold.

Skatteregler i forbindelse med generationsskifte

Der er en del skatteregler, der skal håndhæves, når en virksomhed skifter ejer. Og her er det igen en fordel at række ud til rådgivere inden for generationsskifteområdet, der sidder inde med specialviden. For alle overdragelser er forskellige.

Derfor bør du klarlægge, hvilken model der er mest hensigtsmæssig for dig, de nye ejere og virksomheden, så I eventuelt kan opnå skattemæssige fordele. Den valgte strategi er vigtig, for et generationsskifte handler som sagt om økonomi, men også om personlige forhold. Derfor skal du have ro i sindet, så processen kan blive en god oplevelse for alle parter.