Spagnum

Spagnum sælges af en række butikker på nettet. Vi har lavet research-arbejdet for dig, ved at samle butikkerne på en liste, så du kan se hvor det er billigst.

Herunder er prisen angivet pr. 5000 liter for de forskellige webshops.

Pris for 5000 liter spagnum inkl. levering

Webshop Link Vurdering Pris
Bigbag.dk
1.990 kr.
HaveGlad.dk
2.031 kr.
Bauhaus.dk
2.036 kr.
GodJord.dk
2.082 kr.
Super-Grus.dk
2.179 kr.
Sandmanden.com
2.218 kr.
10-4.dk
2.240 kr.
GrusDirekte.dk
2.315 kr.
Lundhede.com
2.458 kr.
Silvan.dk
2.500 kr.
BygMax.dk
2.525 kr.
Plantetorvet.dk
2.554 kr.
Wupti.com
2.599 kr.
Plantorama.dk
2.995 kr.
MaxiBag.dk
2.999 kr.
DavidsenShop.dk
3.014 kr.
Hojlund.dk
3.195 kr.
JemogFix.dk
3.364 kr.
XL-Byg.dk
3.377 kr.
Wals.dk
3.830 kr.
Frishop.dk
3.900 kr.
BygHjemme.dk
3.900 kr.
Audebo-Havecenter.dk
4.158 kr.
Stark.dk
4.618 kr.
HaveHandel.dk
4.975 kr.
NetByggemarked.dk
8.690 kr.

Hvis du vil spare fragten, eller bare gerne vil i gang med byggeprojektet i en fart, så har du også mulighed for at bestille det online, og så selv afhente det i et byggecenter nær dig.

Herunder kan du se afhentningssteder for de forskellige byggemarkeder.

Afhentningssteder i Jylland

Afhentningssteder på Sjælland

Afhentningssteder på Fyn

Hvis du vil være ekstra sikker på at få en god købsoplevelse, så kan du med fordel benytte en af de webshops der har fået de bedste anmeldelser fra tidligere kunder.

Her kan du se hvilke webshops der har fået den højeste rating.

Bedst anmeldte webshops

Webshop Link Anmeldelser Vurdering
HaveHandel.dk 1.523
10-4.dk 17.686
HaveGlad.dk 123
Plantetorvet.dk 6.973
Wupti.com 24.254
BygMax.dk 572
Frishop.dk 1.981
BygHjemme.dk 2.246

Du har mulighed for at spare udgiften til fragten, men det kræver i de fleste tilfælde at du køber for et bestemt beløb.

Herunder kan du se webshops som giver mulighed for fri fragt.

Webshops med mulighed for fri fragt

Webshop Link Fri fragt grænse
HaveGlad.dk 1.000 kr.
Bauhaus.dk 3.500 kr.
GodJord.dk 1.000 kr.
10-4.dk 5.000 kr.
Silvan.dk 2.500 kr.
Plantetorvet.dk 500 kr.
Wupti.com 0 kr.
Plantorama.dk 1.000 kr.
MaxiBag.dk 0 kr.
Stark.dk 3.750 kr.
HaveHandel.dk 499 kr.
NetByggemarked.dk 500 kr.

Det er desuden muligt at dele betalingen over i flere bidder.

Her kan du se de webshops der tilbyder en afbetalingsordning.

Webshops med afbetalingsordning

Webshop Link Vurdering Pris

Hvis du vil være ekstra sikker på at den webshop du handler på overholder de gældende regler for e-handel i Danmark, så kan du kigge efter E-mærket.

De relevante medlemmer af E-mærket har vi samlet her…

E-mærkede webshops

Webshop Link Vurdering Pris

Men hvad er spagnum egentlig?

Du kan bruge spagnum til at pleje dine planter og buske og til at give dem de bedste vækstbetingelser. Spagnum består at dødt plantemateriale, der indeholder store mængder mos. Du kan både købe spagnum hos en forhandler, eller du kan selv finde det i naturen.

Du kan dog med fordel købe det hos en forhandler, hvis du vil være sikker på, at det har den rigtige pH-værdi.

Hvad kan jeg bruge spagnum til?

Langt den meste købejord i Danmark indeholder spagnum. Der er nemlig tale om en meget værdifuld jordsort, der består af gammelt tørvemos.

Spagnum er et naturprodukt, der vokser i højmoser, som giver gode forhold, når det kommer til at hæmme biologisk nedbrydning af plantematerialer. Du kan enten få spagnum som spagnumtørv, og det bliver typisk leveret i firkantede klyner. Denne type spagnum kan du bruge som underlag i dit surbundsbed.

Derudover kan du også få gødet spagnum, som er en forarbejdet type spagnumtørv, og det anvendes i høj grad af gartnerier og private haveejere.

Du kan bruge spagnum til flere forskellige formål. Du kan bruge det i både bede og drivhus i haven, men du kan også bruge det som strøelse i hønsegårde, kaninburde og hestestalde.

Derudover kan du også bruge det, hvis du ønsker at sænke pH-værdien i dit akvarie. Den store alsidighed skyldes blandt andet, at jorden indeholder store mængder næring, og det er derfor meget populært til flere forskellige anvendelsesområder.

Hvilke typer spagnum kan jeg vælge mellem?

Du kan vælge mellem fire forskellige typer spagnum, som alle er særligt velegnede, hvis du ønsker at forbedre din jord i haven. Du kan vælge mellem:

 • Grov spagnum
 • Fin spagnum
 • Gødet spagnum
 • Klyner

Valget af spagnumtypen afhænger af, hvor du skal bruge det henne.

Grov spagnum

Denne type spagnum er særligt velegnet til dig, der har et område med tung jord i haven, som du ønsker at forbedre. Takket være den grove struktur i jorden er denne type spagnum også rigtig god at bruge i rhododendronbede og andre surbundsbede.

Du kan også benytte den grove version af spagnum, hvis du skal udplante buske eller træer, eller hvis du skal anlægge en ny græsplæne.

Fin spagnum

Denne type spagnum er særligt velegnet, hvis du har brug for at forbedre din jord, eller hvis du ønsker at tilføre næring i dine grøntsags- eller blomsterbede. Du kan dog ikke bruge denne type spagnum til dine surbundsplanter.

Gødet spagnum

Denne type spagnum er dannet af klynetørv, som har fået tilsat mange forskellige næringsstoffer. Det har den betydning, at gødet spagnum er en god blanding af gødning og jordforbedring, og derved kan du give dine planter ekstra meget næring.

Denne type spagnum har en neutral pH-værdi, og du skal derfor ikke anvende det i dine surbundsbede. Har du brug for en højere pH-værdi, kan du dog tilsætte lidt kalk.

Spagnumklyner

Denne type spagnum består af en stor blok spagnum, og du kan derfor med fordel anvende den i dine surbundsbede og havebassiner. Du kan for eksempel bruge en klyne spagnum til at fore dit bassin eller dit bed, hvis du ønsker at sænke pH-værdien i områdets omkringliggende jord.

Du kan derudover også benytte dig af disse klyner, hvis du ønsker at etablere et bed eller et bassin bestående af naturlige produkter. Vær dog opmærksom på at klynerne skal saves til, men det er ikke særligt svært.

Hvor meget spagnum skal jeg benytte?

Hvor stor en mængde spagnum du skal bruge kommer blandt andet an på, hvad du skal bruge det til. Er du i tvivl, bør du altid spørge forhandleren, så du undgår at købe for meget og for lidt.

Spagnum er en relativt tungt, når man tager i betragtning, at det faktisk er en let jordtype. Det varierer meget, hvordan forskellige forhandler sælger spagnum, men du kan som regel enten købe det i kubikmeter eller kg. Skal du bruge en kubikmeter spagnum, skal du være forberedt på, at det vejer omkring 200-400 kg. Den endelige vægt afhænger dog af, hvor meget vand jorden indeholder.

Køber du en literpose med 80 liter, kan du forvente, at den vejer omkring 80 kg.

Hvor kan jeg købe spagnum henne?

Du kan købe spagnum mange forskellige steder. Skal du bruge en lille pose, kan det være en god ide at starte med at kigge i det nærmeste byggemarked eller havecenter. Skal du bruge større mængder, kan det som regel bedst betale sig at købe det hos en jordforhandler.

En jordforhandler sælger nemlig spagnum i store bigbags, og de fleste tilbyder også levering. Har du brug for store mængder spagnum, kan der være mange penge at spare ved at indhente tilbud hos flere forskellige forhandlere.

Hvor meget skal jeg betale for spagnum?

Priserne på spagnum afhænger hovedsageligt af, hvilken forhandler du køber det hos. Derudover kan der også være forskel på, hvad literprisen er, afhængigt af hvor store mængder spagnum du har behov for.

En bigbag koster dog som regel omkring op et par tusinde kr. Det er dog altid en god ide at undersøge priserne hos de forskellige forhandlere, så du får den billigste pris.

Hvordan får jeg det leveret?

Du kan købe spagnum på to forskellige måder, og hvordan det bliver leveret afhænger af, hvilken måde du køber det på. Du kan enten købe det i bigbags eller i sække afhængigt af, hvor store mængder du har behov for.

Køber du det i sække, kan du som regel sagtens selv afhente det, da det ikke vejer ret meget. Spagnum i bigbags vejer omvendt rigtigt meget, og det kan være svært at afhente det selv. Derfor kan du med stor fordel vælge at få det leveret, og her tilbyder de fleste forhandlere levering til fortovskanten.

Hvordan laver man spagnum?

Som allerede nævnt er spagnum et naturprodukt bestående af dødt plantemateriale, som primært er tørvemos kaldet Spaghnum.

Det har fået sit navn, fordi det hovedsageligt består af mos, der suger meget vand, som vokser i de danske moseområder.

Hvor kommer det fra?

Spagnum kommer fra højmoseområder. I Danmark er de danske højmoseområder fredede, fordi de er ødelagte, men det er stadig muligt at udnytte områderne til udvinding af spagnum. Det er dog ikke tilladt at skabe nye områder i Danmark.

Grundet ødelæggelserne i de danske højmoseområder er udvindingfirmaerne forpligtet til at genoprette naturen, når de ikke kan udvinde mere tørv og spagnum fra de eksisterende områder. Det kan nemlig godt lade sig gøre at genoprette disse områder, men det kan tage op til 10 år.

Spagnum fra udlandet kommer med al sandsynlighed fra endnu aktive højmoser.

Spagnum er populært til rhododendronbedet

Rigtig mange haveejere benytter sig af spagnum til at skabe et næringsholdigt underlag i deres rhododendronbede. Skal du selv anlægge et rhododendronbed, skal du være opmærksom på, at planterne har bedst af en grov og lys spagnum, som både har store klumper og trevler.

Vil du gerne spare penge, kan du vælge en spagnum, der ikke er gødet og selv sørge for at gøde jorden efterfølgende.

Spagnum er også særligt velegnet til surbundsbedet

Der er også rigtig mange haveejere, der benytter spagnum i deres surbundsbede, fordi surbundsplanter trives rigtigt godt i jord, der ikke indeholder ret meget kalk. Du kan opnå de bedste betingelser for planterne, hvis de plantes i læ og skygge, for eksempel under letløvede stedsegrønne træer som fyrtræer eller grantræer.

Derudover bør jorden være en blanding af grov spagnum, kompostjord og sand, fordi det giver en god jord, der både er luftig, og som holder på fugten.

Grundet den meget specifikke jordblandet kan du med fordel etablere bedet over jorden i et højbed.

Fordele ved at benytte spagnum

Spagnum indgår i langt den meste købejord i Danmark, og det skyldes blandt andet, at det giver en stor mængde næring til jorden. Dette er dog langt fra den eneste fordel ved at benytte spagnum. Andre fordele er:

 • Spagnum har en lav pH-værdi, hvilket er en god ting, da det er meget lettere at hæve en pH-værdi end at sænke den.
 • Spagnum indeholder luft i porerne, og det er med til at sikre, at planterne ikke drukner i vand.
 • Spagnum kan indeholde store mængder vand.
 • Når det er tørt, vejer spagnum ikke ret meget. Det gør det muligt for alle at anvende det.
 • Spagnum indeholder faktisk ikke selv ret meget næring, men det gør det nemt at opnå den rette mængde gødning.

Ulemper ved at benytte spagnum

På trods af de mange fordele ved spagnum findes der også en række ulemper:

 • Har dine planter groet i ren spagnumjord, kan du få svært ved at få succes med at udplante dem. Det skyldes, at planterne har haft nogle meget nemme vækstbetingelser i spagnumjorden, at det vil tage lang tid for dem at danne nok rødder til at kunne klare sig i almindelig havejord.
 • Højmoserne er en truet naturart, og de ødelægges, hver gang man bruger dem til at udvinde spagnum.
 • Det er en naturlig ressource, som tager rigtig mange år at genskabe.
 • Højmoserne udleder store mængder CO2. Det skyldes, at højmoserne kan optage meget CO2, og når spagnummen udvindes, frigives det og slipper op i atmosfæren. Det er dermed hverken miljø- eller klimavenligt.

Klimaproblemer forårsaget af spagnum

På grund af optagelsen og frigivelsen af de store mængder CO2 spiller højmoserne en stor rolle i forhold til vores klimaproblemer.

Der er faktisk bundet mindre CO2 i alle verdens skove samlet set, end der er i højmoserne på verdensplan.

CO2-udledningen ved en 40 liters pose spagnum

I takt med at en 40 liters pose spagnum nedbrydes, udsender den omkring 8 kg CO2 i atmosfæren. Det er samme mængde som 3 liter benzin. For en privatperson lyder det måske ikke af så store mængder, men samlet set udledes der faktisk over 500.000 tons CO2 i Danmark om året.

Det skyldes, at haveejerne og gartnerierne tilsammen bruger omkring 110.000 tons spagnum om året. Det kan derfor godt betale sig at overveje nogle alternativer, både hvis man er privatperson eller gartneri.

Du kan i de fleste tilfælde erstatte spagnum med kompost

I de fleste tilfælde kan du erstatte spagnum med almindelige kompost, uden at det påvirker planterne på nogen måde. Derudover er kompost en naturlig ressource, som du selv kan fremstille i haven, og det er dermed helt gratis. Du skal dog være klar over, at du ikke kan anvende kompostjord i dine rhododendronbede.

Størstedelen af de danske haveejere kan selv producere nok kompostjord til, at de ikke selv behøver at købe noget. Kompost er dermed et meget miljøvenligt og billigt alternativ til spagnum.

Der findes også andre alternativer til spagnum

Der findes også en række andre alternativer til spagnum, men de henvender sig primært til haveindustrien. Ud over den almindelige kompostjord i haven kan man nemlig også fremstille kompost ved hjælp af forskellige flisprodukter.

Det kan for eksempel være kokos, halm og hamp, og det er primært et område, som haveindustrien bør kigge nærmere på. Det er nemlig ikke noget, som private haveejere selv kan kompostere.

Ønsker du at anvende nogle af alternativerne til spagnum, skal du dog være opmærksom på, at der er nogle ting, som de ikke kan. For eksempel kan du bruge spagnum som et inaktivt substrat. Det kan du ikke med kompost, fordi det er en aktiv jordtype.

Som nævnt kan du heller ikke anvende kompost i dine surbundsbede, fordi kompostjord er meget basisk, og surbundsplanterne har brug for sur jord.

Grundet klimaforandringerne forskes der stadig i andre alternativer til spagnum, ligesom der også forskes i, om der overhovedet er et reelt behov for spagnum. Det viser sig nemlig, at surbundsbede i sig selv ikke behøver at være særligt syreholdige.

Det er nemlig i høj grad også vigtigt at have en jord, der kan danne mykhorrhiza, og som er både iltholdig og fattig på mineraler.